Techniek

Jij wilt ’t dus gaan maken. Wat je precies gaat maken, dat hoef je nog niet te weten. Er zijn zoveel technische beroepen die je met dit profiel kunt kiezen. We noemen er nog een paar: montagemedewerker, carwashmedewerker, bandenmonteur, bouwplaats-assistent en medewerker bouwmarkt. Lees maar even wat je gaat leren in jaar 1 tot en met jaar 5.

Jaar 1

In het eerste jaar volg je technieklessen. Je maakt werkstukken en leert werken met hout en metaal. Belangrijk daarbij is dat je veilig werkt met gereedschappen en materialen. We besteden speciaal aandacht aan de volgende drie thema’s:

  1. Onderhoud van de fiets.
  2. Werken in de logistiek.
  3. Werken in de fabriek.

Jaar 2

Vanaf het tweede jaar kun je Techniek kiezen als profiel. Je verbetert je technische kennis en vaardigheden. Je leert veel over gereedschappen, over schildertechnieken (voor binnen en buiten) en over schroeven en boren in metaal en hout. Ook start je met lassen en ga je werken met machines zoals een decoupeerzaag, kolomboor, accuboormachine, lasapparaat en schuurmachine.

De drie thema’s uit het eerste jaar komen ook nu weer terug.

  1. Onderhoud van de fiets: in het tweede jaar leer je meer over fietstechniek.
  2. Werken in de logistiek: je gaat verder met de theorie, maar gaat ook veel meer in de praktijk aan de slag.
  3. Werken in de fabriek: je werkt zo zelfstandig mogelijk aan toffe opdrachten van echte bedrijven. 

 


Heb je extra begeleiding nodig om goed te kunnen werken, dan helpen we jou daarbij. Je gaat dan werken met speciale ZEDOMO-lesmaterialen. Met dit materiaal wordt het voor jou makkelijker om bepaalde dingen te leren. 

 

Jaar 3

In het derde jaar kies je een profiel en begin je ook met stagelopen. Wij helpen je om een goede stageplek te vinden.  Bijvoorbeeld in de logistiek, in een fietswerkplaats of in een bouwmarkt. Ben je er nog niet aan toe om zelfstandig stage te lopen? Dan kun je ook naar het RAP (Roermonds Arbeids Practicum). Je loopt dan in een kleine groep stage en wordt daarbij begeleid door een docent. 

Jaar 4/5

Vanaf het vierde jaar ga je al nadenken over welke techniekrichting je wilt kiezen: fietstechniek, logistiek of fabriek. Weet je al welke richting het wordt? Dan kun je op stage en op school werken aan opdrachten die goed passen bij jouw richting. Weet je het nog niet precies? Dan helpen we jou om daar in het vierde jaar achter te komen.

Branchecertificaten

Je kunt vanaf het vierde jaar ook een aantal branchecertificaten halen. We kijken daarbij samen met jou wat er mogelijk is. Zo kun je in het vierde én vijfde jaar (vanaf 16 jaar) een officieel certificaat halen voor B-VCA (Basisveiligheid), vorkheftruck, elektrische pallettruck (EPT) en elektrische stapelaar. De certificaten voor vorkheftruck, EPT en stapelaar zijn 5 jaar geldig. Heb je zo’n certificaat, dan vind je sneller een baan. Ook heb je de mogelijkheid om een certificaat ‘Assistent Logistiek’ te halen.

IMG_7126
Her Rap C
Werkplek B
Werkplek C

Diploma op zak. En dan?

Ben je geslaagd, dan krijg je het diploma Praktijkonderwijs. Je bent nu klaar om te gaan werken bij een bedrijf. Of je gaat naar een Mbo-opleiding, als dat mogelijk is. 

Wij vinden het fijn om u te spreken.

Heeft u vragen over onze school?
Onze medewerkers beantwoorden ze graag.